Π

Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Πελοπόννησος

Ένα ιδιαίτερο κρασί, μείγμα από διαδοχικές χρονιές του Μέγα Οίνου που ωριμάζουν μαζί σε ειδικό βαρέλι (foudre) 1.000 λίτρων. Πολύπλοκο, εξελισσόμενο άρωμα, βύσσινο, βατόμουρο, κεράσι, μοσχοκάρυδο, κανέλα, μαύρο πιπέρι, βότανα, κέδρος. Ώριμες τανίνες, βελούδινη υφή, επίγευση μεγάλης διάρκειας.

Τεχνικά Χαρακτηριστικά Λαβύρινθος 99-15
Κατηγορία Ξηρός ερυθρός
Κατάταξη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Πελοπόννησος
Ποικιλίες Αγιωργίτικο 80%
Cabernet Sauvignon 20%
Αμπελώνες Αγιωργίτικο: Γυμνό, Νεμέα σε ύψος 700 μ.
Cabernet Sauvignon: Ορεινή Κορινθία σε ύψος 700 μ.
Κυρίαρχος τύπος εδάφους Πετρώδες
Ηλικία φυτών (μέσος όρος) Αγιωργίτικο: 30-66 έτη
Cabernet Sauvignon: 40 έτη
Στρεμματικές αποδώσεις Αγιωργίτικο: 450 kg/στρ. (27 hl/ha)
Cabernet Sauvignon: 500 kg/στρ. (30 hl/ha)
Ημερομηνίες τρύγου  Μέσα Σεπτεμβρίου
Οινοποίηση/Ωρίμανση Σε ειδικό βαρέλι 1.000 λίτρων, διαδοχικές χρονιές Μέγα Οίνου ωριμάζουν μαζί. Το 2001, αυτό το βαρέλι γεμίστηκε με Μέγα Οίνο του 1999. Απο τότε, κάθε χρόνο, αφού ετοιμάζεται το τελικό χαρμάνι του Μέγα Οίνου που πρόκειται να κυκλοφορήσει στην αγορά, μία συγκεκριμένη ποσότητα απομακρύνεται από αυτό το βαρέλι και τη θέση του παίρνει το καινούργιο χαρμάνι. Το κρασί ωριμάζει στο βαρέλι μέχρι η επόμενη χρονιά του Μέγα Οίνου αποσυρθεί από τα καινούργια γαλλικά βαρέλια στα οποία παλαιώνει για 18 μήνες.
Μετά την εμφιάλωσή του, ο Λαβύρινθος παραμένει στο κελάρι του Κτήματος για άλλους 12 μήνες.
Αλκοολικός τίτλος 13.5%
Ολική oξύτητα (σε τρυγικό) 5.9 g/l
pH 3.50
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά Το χρώμα είναι βαθύ, κόκκινο πορφυρό με μερικές κεραμιδί ανταύγειες. Στη μύτη είναι ώριμο, συμπυκνωμένο, με βάθος και τεράστια πολυπλοκότητα. Ο αρω­ματικός χαρακτήρας είναι εστιασμένος στα ώριμα κόκκινα φρούτα που εκφράζονται ως βύσσινο, βατόμουρο και κεράσι μαζί με μπαχαρένιους χαρακτήρες όπως μοσχοκάρυδο, κανέλα και μαύρο πιπέρι. Νότες βοτάνων και κέδρου ξεδιπλώνονται. Στο στόμα είναι παχύ, γεμάτο, μαλακό με καλά δομημένες τανίνες και ζωηρή οξύτητα. Τόσο ώριμο, αλλά και τόσο νέο ταυτόχρονα. Τα αρώ­ματα στόματος ακολουθούν πιστά αυτά της μύτης με όλα τα χαρακτηριστικά ακό­μη πιο τονισμένα. Η επίγευση έχει κο­μψό-
τητα, δύναμη και πολυπλοκότητα, δίνοντας την αίσθηση ότι θα κρατήσει για πάντα.
Διακρίσεις
Robert Parker Rating
Εσοδείας 99-08
90 points
Robert Parker Rating
Εσοδείας 99-10
93 points