Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Πελοπόννησος
90% Αγιωργίτικο, 10% Cabernet Sauvignon
Ζυμωμένο σε ανοξείδωτες δεξαμενές. Σύντομη εκχύλιση και σύντομη ωρίμανση πάνω στις φίνες οινολάσπες. Πώμα βιδωτό. Μαύρα κεράσια, βατόμουρα, δαμάσκηνα, αποξηραμένα βότανα, μέτριο σώμα, τραγανό και κομψό.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά | Άκρες 2022 |
Κατηγορία | Ξηρός ερυθρός |
Κατάταξη | Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Πελοπόννησος |
Ποικιλίες | 90% Αγιωργίτικο 10% Cabernet Sauvignon |
Αμπελώνες | Αγιωργίτικο: Νεμέα σε ύψος 500 μ. Cabernet Sauvignon: Νεμέα σε ύψος 500 μ. |
Κυρίαρχος τύπος εδάφους | Αγιωργίτικο: αργιλώδες Cabernet Sauvignon: αμμώδες |
Ηλικία φυτών (μέσος όρος) | Αγιωργίτικο: 25 έτη Cabernet Sauvignon: 20 έτη |
Στρεμματικές αποδόσεις | Αγιωργίτικο: 1.100 kg/στρ. (77 hl/ha) Cabernet Sauvignon: 950 kg/στρ. (66,50 hl/ha) |
Ημερομηνίες τρύγου | Αγιωργίτικο: μέσα Σεπτεμβρίου Cabernet Sauvignon: τέλη Αυγούστου |
Οινοποίηση/Ωρίμανση | Αλκοολική ζύμωση και εκχύλιση σε ανοξείδωτες δεξαμενές στους 23˚C για 6 μέρες. Πλήρης μηλογαλακτική ζύμωση. Σύντομη παλαίωση πάνω σε φίνες οινολάσπες. Πώμα βιδωτό. |
Αλκοολικός τίτλος | 13% |
Ολική oξύτητα (σε τρυγικό) | 5.60 g/l |
pH | 3.50 |
Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά | Το χρώμα είναι φωτεινό βιολετί μεσαίας έντασης με ροδαλή απόχρωση. Η μύτη είναι ζωηρή και έντονη με αρώματα μαύρων κερασιών και βατόμουρων με νύξεις δαμάσκηνου, μενεξέ και αποξηραμένων βοτάνων. Το στόμα είναι μεσαίου σώματος με μέτρια οξύτητα και μαλακές, στρογγυλές τανίνες – όλα σε αρμονία. Η επίγευση είναι μέτριας έντασης με ένα τελείωμα από σπόρου γλυκάνισου. |