Mέλη σύμπραξης:
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΔΑΦΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ ΧΗΜΕΙΑΣ – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΩΝ ΠΟΤΩΝ – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΑΣ – ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΝΕΜΕΑΣ
ΓΑΙΑ ΟΙΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ
ΚΤΗΜΑ ΣΤΡΟΦΙΛΙΑ
ΚΤΗΜΑ ΣΚΟΥΡΑΣ
ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΛΑΥΚΙΩΤΗ
Στις 9/7/2018 στα πλαίσια της δράσης ΕΡΕΥΝΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ το οινοποιείο Σκούρας ξεκινάει την συμμετοχή του στο πρόγραμμα, με τίτλο Χωροχρονικό Παρατηρητήριο Αξιολόγησης Αμπελουργικού και Οινικού Δυναμικού ΠΟΠ Νεμέας σε συνεργασία με το Εργ. Οινολογίας ΓΠΑ, το Εργ. Γαλακτομίας ΓΠΑ και 5 μεγάλα οινοποιεία της αμπελουργικής Ζώνης. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία και η ανάπτυξη ενός χρονικού και χωρικού παρατηρητηρίου αξιολόγησης του αμπελουργικού και οινικού δυναμικού ΠΟΠ Νεμέας και την διάκριση του ΠΟΠ σε χωρικές ενότητες (υποζώνες-terroir) στηριζόμενοι σε τεχνολογίες τηλεπισκόπησης και Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS), καθώς και σε σύγχρονες εργαστηριακές οινολογικές μεθοδολογίες που θα συμβάλλουν στην απόκτηση γνώσης για την επίδραση των αβιοτικών και βιοτικών παραγόντων στη ποικιλία Αγιωργίτικου.
Η χημική σύνθεση των οίνων θα σχετίζεται με τις μικροβιακές χλωρίδες, τις εδαφικές και κλιματολογικές παραμέτρους κάθε υποπεριοχής. Όλοι οι πειραματικοί οίνοι που παράγονται από τα σταφύλια των διαφόρων υποπεριφερειών θα αξιολογηθούν επίσης οργανοληπτικά. Η ίδρυση υποπεριοχών της ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ θα εφαρμοστεί σύμφωνα με τις αρχές του terroir με χρήση εξελιγμένων τεχνικών και θα οδηγήσει σε πιο ανταγωνιστικούς οίνους.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του έργου http://nemeaopap.aua.gr/
«Υλοποιείται στο πλαίσιο της Δράσης ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: T1ΕΔΚ-04202)»
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης