Ξ

Ξεκίνησε σαν μια απλή οινοπαραγωγική μονάδα το 1996 στη Νεμέα και εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα οινοποιεία της Ελλάδας, με έδρα του το Μαλανδρένι στο Άργος.

skouras-1

 

Όλες ο ετικέτες του οινοποιείου φέρουν την προσωπική σφραγίδα του Γιώργου Σκούρα, παραγωγού, οινοποιού και «μαέστρου» του οινοποιείου. Ετικέτες για καθημερινή απόλαυση, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αναλλοίωτη ποιότητα μέσα στα χρόνια.
Η πλούσια γη της Πελοποννήσου όπου βρίσκονται οι αμπελώνες του κτήματος Σκούρα, εκτός από μεγάλη ιστορία, έχουν και σημαντική παραγωγή σταφυλιών. Στην κεντροανατολική πλευρά της ευδοκιμούν οι ποικιλίες Ροδίτης, Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο.

Στα κρασιά του Σκούρα αναμιγνύονται όμως και κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως τα Chardonnay, Viognier, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc και Merlot.

Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου σας και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά του στοιχεία;

skouras-2 Το Κτήμα Σκούρα ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1986, όπου ο κύριος Γιώργος Σκούρας, αφού επέστρεψε από την Γαλλία όπου και εκπαιδεύτηκε στο  κρασί και στο αμπέλι και μετά από σύντομη εργασιακή θητεία σε διάφορα οινοποιεία της εποχής, αποφάσισε να ξεκινήσει την δική του προσπάθεια.  Πρώτο κρασί σταθμός για την ελληνική ιστορία του κρασιού, ο Μέγας Οίνος, που αποτελεί μέχρι τώρα με απαράμιλλη συνέπεια ένα από τα  σημαντικότερα ελληνικά ερυθρά κρασιά. Το 1997 δημιουργήθηκε το δεύτερο οινοποιείο του κτήματος στο Γυμνό Νεμέας, όπου και πυροδότησε μία  σειρά επενδύσεων άλλων οινοποιών στον χώρο της Νεμέας. Σήμερα στο καινούργιο οινοποιείο στολίδι στο Μαλανδρένι, μπορεί να θαυμάσει κανείς  εξαιρετικές εγκαταστάσεις, με πολύ υψηλά standards για την τέχνη της οινοποιίας και ανοιχτές πόρτες, που στοχεύουν στην έλευση των οινοφίλων,  Ελλήνων και αλλοδαπών. Ένα υπέροχο κελάρι, «Το κελάρι των χιλίων βαρελιών» κι ένα εξαιρετικό bistrot, είναι στην διάθεση των επισκεπτών.

 

Που βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;

Όλοι οι αμπελώνες του κτήματος, ιδιόκτητοι και συνεργαζόμενοι, βρίσκονται στην κεντροανατολική Πελοπόννησο. Στην Νεμέα, στην Αρκαδία, στην Κορινθία και στην Αργολίδα, σε αμπελοτόπια υπέροχα, που διαλέχτηκαν με μεγάλη προσοχή, καλλιεργούνται κυρίως ελληνικές αλλά και ξένες ποικιλίες, με σκοπό να δώσουν το maximum των δυνατοτήτων τους στα κρασιά της Πελοποννήσου.

Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;

Καλλιεργούμε Aγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Μαυροφίλερο, Μαυρόστιφο Άργους, Σκλάβες, Αλεπούδες, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot και Syrah.

Ποιές είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας;

Τα κρασιά που δημιουργήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια είναι μία σημαντική γκάμα. Αρχίζοντας από την σειρά Άκρες, νόστιμα, καθημερινά κρασιά, πηγαίνοντας στο πολυβραβευμένο Μοσχοφίλερο και Αγιωργίτικο, περνάμε από τις Portes Merlot & Cabernet, την Αρμύρα και το Viognier, την ξακουστή Σπηλίτσα (Viognier Eclectique), ως το μεγάλο κόκκινο, την Grande Cuvee Νεμέα, το Σύνορο, την Φλέβα και τελικά τον «Μέγα Οίνο».

Ποιο είναι το ύψος της ετήσιας παραγωγής σας;

Το οινοποιείο παράγει περίπου 800.000 φιάλες και περίπου η μισή παραγωγή οδεύει σε εξαγωγές. Κύρια εξαγωγική αγορά είναι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και οι χώρες της Ευρωζώνης είναι κλασικοί προορισμοί των κρασιών του οινοποιείου.

Ποια διαδικασία ακολουθείτε για την πιστοποίηση της ποιότητα των ετικετών;

Βέβαια το οινοποιείο είναι πιστοποιημένο με FSSC 22000 και ISO 9001 και ακολουθεί όλα τα συστήματα ποιότητος των προϊόντων του.

ΜΕΓΑΣ_ΟΙΝΟΣΠοιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;

Ο στόχος μας είναι να πιστοποιούμε με συνέπεια και συνέχεια, χρονιά με την χρονιά, την ποιότητα των κρασιών μας, να δείχνουμε στην παγκόσμια αγορά την εξαιρετική δουλειά που κάνουμε πάνω στις ελληνικές ποικιλίες και φροντίζουμε με ωραία κρασιά τους Έλληνες πελάτες μας, που μας παρακολουθούν και μας στηρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;

Οινόφιλος σημαίνει άνθρωπος που μαθαίνει. Ένας οινόφιλος πρέπει να ενημερώνεται, να ρωτά, να μαθαίνει. Σαν άνθρωπος του κρασιού, χαίρομαι κάθε φορά που μου τηλεφωνούν και με ρωτούν για τα κρασιά μου. Γι’ αυτό λοιπόν, καλύτερα να ρωτάμε τους καβίστες, τους sommelier, τους ίδιους τους οινοποιούς.

Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και απόδειξη υψηλής ποιότητας;

Υψηλή τιμή. Ποια είναι αυτή. Ως γνωστόν υπάρχουν κρασιά από 3 ευρώ ως 3000 ευρώ. Ναι, σίγουρα, όταν πληρώσεις ακριβά θα πάρεις μάλλον, ένα καλό κρασί, το ζήτημα όμως, είναι να ανακαλύψεις ωραία, αυθεντικά κρασιά (υπάρχουν πολλά), που μπορείς να πληρώσεις και να ευχαριστηθείς.

Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την προσωπική σας αγαπημένη επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;

Χριστούγεννα. Την πληθωρική γαλοπούλα με τη γέμιση. Το κρασί του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στο σπίτι μας φυσικά, είναι Μέγας Οίνος σαφώς κάποιας ηλικίας. Φέτος θα είναι του 2003.

Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013
Βάλια Κανελλοπούλου
http://www.clickatlife.gr/geusi/story/22706

See also:

  1. Το Μοσχοφίλερο Σκούρας στα 100 καλύτερα κρασιά του κόσμου
  2. Μοσχοφίλερο
    ΣΚΟΥΡΑΣ 2011
  3. Ετικέτες με μελάνια χαμηλής μετανάστευσης για το Κτήμα Σκούρα
0